STROKOVNI OBISK NA NORVEŠKEM

SPECIALIZANTKA PEDOPSIHIATRIJE JE V OKVIRU NEVERJETNIH LET NA NORVEŠKEM SPOZNAVALA PROGRAME ZA VAROVANJE DUŠEVNEGA ZDRAVJA

N

everjetna leta se na Norveškem, ki v programe varovanja duševnega zdravja vključuje veliko preventivnih programov, izvajajo že 17 let.

 

 

 

V sklopu projekta Neverjetna leta, ki ga financira Norveški finančni mehanizem, je v oktobru 2015 potekalo enomesečno strokovno usposabljanje na Norveškem, ki se ga je udeležila specializantka otroške in mladostniške psihiatrije Pediatrične klinike v Ljubljani Melita Bokalič.

 

Norveška je dežela na skrajnem severu celinske Evrope s 5 miljoni prebivalcev in je bila leta 2014 izglasovana za najbogatejšo državo na svetu z najvišjo stopnjo državne blaginje. Ponašajo se z dobrim javnim zdravstvenim sistemom, kjer je duševno zdravje pomembno prav toliko kot telesno, osredotočajo pa se predvsem na preventivne programe, saj je, kot pravi že znani rek, preventiva vedno boljša od kurative.

 

Preventivni programi so tako razširjeni, da pomoč s področja duševnega zdravja lahko nudijo že nosečim mamicam, če nosečnica ugotavlja, da do svojega še nerojenega otroka ne čuti zadostne navezanosti, ali kadar zdravstveni delavci oziroma okolica ugotavlja, da gre za mamo s tveganim vedenjem.

 

Program Neverjetna leta, ki ga na Norveškem poznajo že od leta 1999 so prav v času našega obiska nadgradili še s programom za Starše in dojenčke (Incredible years Prents and babies program), v katerega se lahko vključijo starši z dojenčki do 12 meseca starosti. Program je namenjen praktičnemu učenju staršev, kako naj se ravnajo, da se bo njihov malček počutil kar najbolj ljubljenega in varnega, ob enem pa spodbuja otrokov fizični in govorni razvoj. Program treningov starševstva, ki ga z norveškim projektom uvajamo tudi v Sloveniji, je na Norveškem na voljo večini staršev, saj ga izvajajo kot preventivni program na 150 lokacijah, ki jih podpirajo lokalne skupnosti in v 25 centrih za duševno zdravje otrok po državi, ki ima nekaj manj kot 5 milijonov ljudi.  Uvajajo jih tudi v vrtce in šole, z namenom vzpodbujanja čustvenega in socialnega dozorevanja otrok.

 

Poleg preventivnih programov imajo dobro razvite tudi terapevtske programe s področja duševnega zdravja, za vsako težavo obstaja svoja oblika psihoterapije, ki vključuje tako otroke kot njihove starše.

 

Hvaležni smo za možnost uvajanja treningov starševstva s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma ter za obisk v deželi na severu in upamo, da bomo lahko po njihovem vzoru tudi v Sloveniji naredili še kakšen korak več v smeri preventive težav s področja duševnega zdravja otrok in mladostnikov.

 

Melita Bokalič

PROGRAM

Neverjetna leta je dokazano učinkovit program za preprečevanje in zgodnjo obravnavo vedenjskih težav otrok.

V Sloveniji se je od marca 2015 do oktobra 2016 izvajal s pomočjo finančne podpore Norveškega finančnega mehanizma, od leta 2017 pa ga finančno podpira Ministrstvo za zdravje RS.

         

SPLETNA STRAN

Finančni mehanizem
www.norwaygrants.org

Program
www.norwaygrants.si

Nosilec programa
www.svrk.gov.si

Spletna stran je nastala s finančno podporo Norveškega finančnega mehanizma.

Vsebina spletne strani ne odraža stališč finančnih podpornikov programa Neverjetna leta, za njeno vsebino so odgovorne izključno organizacije, ki program izvajajo.

GALERIJA

KONTAKT
Prepiši varnostno kodo: captcha