Uspešna izvedba PROJEKTNE KONFERENCE

Ljubljana, 10. 10. 2022

Ob Svetovnem dnevu duševnega zdravja smo 10. oktobra 2022 na projektni konferenci naslovili področje duševnega zdravja otrok in programov Neverjetna leta, ki se izvajajo v več kot 30 državah na vseh kontinentih sveta in so prepoznani kot serija medsebojno povezanih, na dokazih temelječih, programov za starše, otroke in učitelje, namenjeni preprečevanju in zgodnji obravnavi vedenjskih težav otrok.

Z uvodnima nagovoroma sta konferenco otvorili Eva Strmljan Kreslin, direktorica JZ Mala ulica – Centra za otroke in družine v Ljubljani, ter dr. Marija Anderluh, predstojnica Službe za otroško psihiatrijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani.

Sledila je predstavitev aktivnosti izvajanja programov Neverjetna leta, posebej smo prikazali projektno obdobje 2020-2022.

Preko video povezave sta se nam pridružili avtorica programov Neverjetna leta (orig. The Incredible Years, Inc.), dr. Carolyn Webster-Stratton in kasneje še Sophia Backhaus z Univerze v Oxfordu, ki raziskuje učinkovitost pozitivnih starševskih intervencij za zmanjševanje negativnega in nasilnega starševstva, otrokovih vedenjskih in čustvenih težav ter izboljšanje pozitivnega starševstva in duševnega zdravja staršev.

Na panelni razpravi so sodelujoče s pomočjo moderatorke, mag. Đulijane Juričić, ravnateljice OŠ Trnovo, razglabljale, kako krepiti odpornost otrok, in pri tem osvetlile pomen programov Neverjetna leta na področju izvajanja preventivnih ukrepov in aktivnosti, ki so potrebni za varovanje in krepitev duševnega zdravja otrok in mladostnikov.

Izvajalci oz. voditelji skupin so predstavili različne programe Neverjetna leta, z deljenjem svojih izjemno pozitivnih izkušenj pa se jim je pridružila tudi mamica, ena izmed več kot 2.000 udeležencev starševskega programa od začetka izvajanja programa v Sloveniji.

Konferenco smo zaključili s predstavitvijo vizije izvajanja dokazano učinkovitih programov tudi v prihodnje, za obdobje 2022-2028.

Konferenca je bila uspešno izpeljana in dobro obiskana – prisotnih je bilo približno 100 udeležencev.

Hvala vsem, ki nas podpirate in ste bili z nami.