OBISK NA NORVEŠKEM

Predstavniki projekta so se udeležili predstavitve Neverjetnih let na Norveškem

OBISK PREDSTAVNIKOV PROJEKTA NA NORVEŠKEM

Strokovni obisk

 

Od 5. do 10. oktobra 2015 smo v okviru projekta NFM Neverjetna leta organizirali strokovni obisk na Norveško. Devet strokovnjakov, med njimi predstavnika Ministrstva  za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, MOL, ZZZS in partnerskih inštitucij se je srečalo s številnimi strokovnjaki s področja duševnega zdravja v Bergnu in Trondheimu. Seznanili smo se z modelom njihove regionalne, kadrovske in vsebinske organiziranosti. Regionalni centri za duševno zdravje otrok in mladih, ki skrbijo za vsebinsko in organizacijsko kakovost strokovnih služb tesno sodeluje z zdravstvenimi službami, tako bolnišničnimi kot ambulantnimi. Posebej razvejano imajo ambulantno dejavnost, ki deluje v obliki multidisciplinarnih timov.  Velik povdarek dajejo izvajanju programov z znanstveno dokazano učinkovitostjo, med katerimi imajo programi Incredible years posebno mesto. Izvajajo jih v 150 občinah in 25 centrih za duševno zdravje po državi, kot preventivne in tudi kot terapevtske programe.

 

Na strokovnem obisku so nam predstavili tudi uvajanje programov Incredible Years v norveške vrtce in šole. Vsebine programov podpirajo čustven razvoj otrok v predšolskem in šolskem obdobju, s podporo prepoznavanja čustev in njihovega uravnavanja, v okviru the učijo otroke tehnik reševanja težav in razvijanja pozitivnih socialnih veščin. Ugotavljajo, da so otroci s temi veščinami bolj pripravljeni na šolo in da v šoli pri učnem delu hitreje napredujejo. In to kljub temu, da jih v vrtcu ne usmerjajo v zgodnje opismenjevanje in branje.

Eden od vrtcev, ki smo jih obiskali v občini Fjell blizu Bergna, je zrasel ob bližnji kmetiji. Otroci svojo samostojnost razvijajo v stiku z živalmi, duh programov Incredible Years pa v njih razvija skrb za druge, empatijo, čustveno samokontrolo in sodelovanje z drugimi, povedo navdušeni vzgojitelji.

Dokončno navdušenje nad videnim je dodal še severni sij, ki nas je presenetil v Trondheimu, pravzaprav ne le nas, tako intenzivnih zelenih barv niso vajeni niti domačini the krajev, ki so nič manj kot mi navdušeni strmeli v nebo in uživali v neverjetnih čudesih narave.

VERJEMITE, VZGOJA OTROK LAHKO POSTANE BISTVENO LAŽJA

Največ težav, ki jih pri svojem delu v dispanzerju opažata Jazbečeva in Prevolnikova, nastane zaradi šibke povezanosti med otroci in starši.

Preberi več

O PROJEKTU

Pilotski projekt, s katerim v Sloveniji uvajamo prvi dokazano učinkovit program, v svetu znan z imenom Neverjetna leta, za preprečevanje in zgodnjo obravnavo vedenjskih težav otrok.

V Sloveniji je projekt poimenovan “Neverjetna leta – Duševno zdravje za vsakega otroka” in bo potekal s sredstvi Norveških finančnih mehanizmov.

         

PODPORA

Finančni mehanizem
www.norwaygrants.org

Program
www.norwaygrants.si

Nosilec programa
www.svrk.gov.si

Spletna stran je nastala s finančno podporo Norveškega finančnega mehanizma. Za vsebino te spletne strani je odgovoren izključno UKC Ljubljana in zanjo v nobenem primeru ne velja, da odraža stališča Nosilca Programa Norveškega finančnega mehanizma.

GALERIJA

KONTAKT